25. 4. 2013

Homocystein (Hcy)

Vlabi mi zaslala k otisknutí:
Už jste se někdy zeptali svého lékaře, proč máte vysoký tlak, proč vás zlobí alergie nebo bolí záda? Co způsobilo nádor na mozku vaší příbuzné či sousedovu roztroušenou sklerózu? Proč má vaše babička „alzhajmra“ a dcera se utápí v depresích?
Pokud ano, asi jste se nedočkali jednoznačné odpovědi. Proč? Protože váš lékař - neví. A pokud nemáte náhodou to obrovské štěstí, že váš obvodní lékař netráví večery u televize, ani sledováním tabulky NHL, ale vzdělává se, a to nejen u zdrojů doporučených mu z vyšších medicínských instancí, ale i těch alternativních i nejalternativnějších, nikdy byste se to nedozvěděli.
Vy však sedíte u počítače a hledáte informace, a tak vám prozradím tajemství: za většinou tzv. civilizačních chorob je homocystein.
Bác! Asi se zeptáte, co to je za potvoru. Takže trochu teorie:
Homocystein (Hcy) se vyskytuje ve všech živých buňkách vyšších organizmů a je nezbytný pro svou účast v základních životních procesech, jako je buněčné dýchání, řízená tvorba energie a její ukládání a využívání, syntéza a recyklace některých metabolitů a v rozmnožování buněk. Hcy je toxická aminokyselina, a tedy by se dalo říci, že je sice dobrý sluha, ale moc špatný pán. Když totiž vykoná svou práci, je třeba ho přeměnit na neškodnou látku. Pokud by se tak nestalo a začal se hromadit, může to mít pro člověka nepříjemné a někdy i fatální následky. Nezlikvidovaný Hcy totiž proniká do krve, kde se hromadí a nastává chronická intoxikace.
Pro bezporuchovou metabolizaci Hcy jsou nutné tři základní látky: kyselina listová a spolu s enzymy vitamíny B6 a B12. A v tom je kámen úrazu. Díky zásadní změně ve způsobu pěstování obilí, ovoce i zeleniny v průběhu několika minulých desetiletí a také díky kyselým dešťům se zásadním způsobem změnil podíl těchto látek v naší stravě. Pochopitelně k horšímu.
Kdyby oficiální medicína přiznala tento objev (na stopu mu přišel Američan McCully, a to už v šedesátých letech) a dovolila o něm vyučovat na lékařských fakultách, váš lékař by vám na otázku z úvodu pravděpodobně řekl: „Nechte si udělat vyšetření Hcy v krvi a pak budeme vědět.“
Jenže: do učebnic mediků se pro vehementní odpor otitulovaných lékařských kapacit a s nimi spřízněných farmafirem objev nedostal, a tak váš lékař neví… Přitom by stačilo na základě vyšetření stanovit dávky a poměry zmíněných chybějících látek, případně dalších vitamínů a enzymů a většina zdravotních problémů by jako mávnutím kouzelného proutku zmizela.
Ale co by si pak počali farmaceuti, žejo? Kdopak by je asi živil…


PS:
Ještě jedno tajemství vám prozradím. Zmíněné vyšetření si můžete stejně nechat udělat. Pravda, VZP vám ho neuhradí, ale dostane se vám i následného fundovaného rozboru a návrhu sledované léčby. Stačí nakouknout na www.karelerben.cz.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů